Карбамід, сечовина СО (NH2) 2 – саме концентроване з твердих азотних добрив, містить не менше 46% азоту. Промисловість випускає карбамід марки А у вигляді білих кристалів або гранул, карбамід марки Б – білі або слабкозабарвлені гранули.
Добрива марки А призначені для промисловості та тваринництва, Б – для сільського господарства. Добриво карбамід транспортується насипом і в упакованому вигляді. Карбамід добре розчиняється у воді (518 г на 1 л води при температурі 20 ° С). Щільність добрива – 650 кг / м.куб, воно малогігроскопічне. При гарних умовах зберігання майже не злежується. Термін зберігання – до 6 місяців. Висока концентрація азоту і гарні фізичні властивості дозволяють вважати карбамід найбільш перспективним видом азотних добрив.
При основному внесенні в грунт карбамід по ефективності не поступається аміачній селітрі. Його можна застосовувати на різних грунтах під всі культури за умови своєчасного закладення в грунт. Під впливом уробактерій протягом двох-трьох днів карбамід перетворюється в грунті в вуглекислий амоній. Надалі під впливом нитрифікуючих бактерій іони амонію переходять в нітрати і підкислюють грунт. Для нейтралізації підкислюючої дії на 1 ц карбаміду потрібно 0,8 – 0,9 ц СаСОз.
Добриво карбамід менш придатне для поверхневого внесення при підгодівлі озимих культур, луків і пасовищ внаслідок втрат аміаку в результаті розкладання вуглекислого амонію, в який переходить карбамід. При підвищенні температури втрата азоту збільшується. Втрати зростають також на легких піщаних грунтах. За даними польових дослідів, втрати азоту при поверхневому внесенні на суглинних грунтах складають 4-10%, на піщаних – 16-23%. При поверхневому внесенні азотних добрив на зернових з карбаміду випаровується до 20% азоту, а з аміачної селітри – тільки 0,3%. Карбамід можна застосовувати для позакореневого підживлення овочевих і плодових культур, для пізніх підживлень зернових з метою підвищення вмісту білка в зерні. Його застосування ефективно при зрошенні сільськогосподарських культур.
Сечовина стійка проти вилуговування, що важливо в районах з поливним землеробством. Вона може бути внесена в грунт як в твердому вигляді, так і у вигляді розчинів з іншими рідкими азотними добривами.
Заслуговує на увагу внесення сечовини під оранку на зяб і перед посівом культур ранньою весною, а також у період міжрядної обробки.
У вигляді 0,5-2%-го водного розчину сечовину можна застосовувати для обприскування листя рису, пшениці, картоплі, кукурудзи, плодових.
Карбамід, сечовина використовується і як корм для худоби. Останнім часом вона знайшла широке застосування в якості додаткового джерела білка для харчування тварин. Вважається, що одна вагова частина сечовини рівноцінна 2,6 ваговим частинам перетравного протеїну. Таким чином 100 г сечовини рівноцінні 260 г протеїну або 2,7 кг вівса.
У більшості рослинних кормів в осінній час міститься мало білкових речовин, тому в стійловий період тварини страждають від нестачі білкових речовин в кормових раціонах.
Практикою встановлено, що сечовиною можна замінити тільки 25-30% білка кормового раціону. Інша кількість білка повинна бути введена з іншими видами кормів.
Сечовина, потрапляючи з основним кормом в рубець травного тракту тварини, сприяє посиленому розвитку мікроорганізмів і побудові бактеріального білка за рахунок використання азоту, який міститься в сечовині. Життєвий цикл азоту дуже короткий, мікроорганізми гинуть, проходячи через сичуг, перетравлюються і використовуються організмом тварини, як і білкові речовини корму. Тому сечовина не може застосовуватися для вигодовування тварин, які мають простий однокамерний шлунок. Наприклад, для коней і свиней вона є отрутою.