Магнієва селітра, нітрат магнію, магній азотнокислий

Магнієва селітра гранульована

Магниевая селитра гранулированная нитрат магния, магний азотнокислый

Водорозчинна форма оксиду магнію магнієвої селітрі здатна досить швидко підняти рівень магнію в грунті, тоді як добривам, які містять нерозчинну у воді форму потрібен час для вивільнення даного елемента.

Магнієва селітра – гарне добриво для позакореневих підживлень овочевих і плодово-ягідних культур. Застосування нітрату магнію через системи крапельного зрошення дозволяє дещо зменшити застосування азотних добрив, таких як карбамід і аміачна селітра.

Найбільшу кількість магнію виносять цукровий та кормовий буряк, тютюн, зернові бобові (в т.ч. горох), бобові трави, овочеві культури (огірок, картопля, томат, капуста). Чутливі до нестачі магнію конопля, просо, кукурудза.

Технічні характеристики:

– Вміст основного компонента Mg (NO3) 2 х 6 H2O – 99,9%

– Вміст MgO – 15,5% (близько 9,3% Mg)

– Вміст Fe – макс. 0,01%

– Азот (N): мін. 10,7%

– Вміст нерозчинного у воді залишку – макс. 0,01%

Магній – найважливіший елемент програми живлення рослин, і служить структурним компонентом рослинних тканин, являючись центральним атомом молекули хлорофілу. Безпосередньо бере участь у фотосинтезі. Про те, наскільки важливий магній для забезпечення процесів життєдіяльності рослини, говорить той факт, що у складі хлорофілу міститься тільки 10% від загальної кількості цього елемента в зелених частинах рослин. Він необхідний для швидкого перебігу ростових процесів, поділу клітин (мітоза), підтримання рівня білків, а також впливає на засвоєння фосфору, на окислювально-відновні процеси в тканинах рослин. Магній активізує діяльність багатьох ферментів, що беруть участь в утворенні і перетворенні вуглеводів, білків, органічних кислот, жирів; впливає на пересування і перетворення фосфорних сполук, плодоутворення та якість насіння; прискорює дозрівання насіння зернових культур; сприяє підвищенню якості врожаю, вмісту в рослинах жиру і вуглеводів, морозостійкості цитрусових, плодових і озимих культур. Нарівні з кальцієм, магній бере участь у побудові пектинових речовин клітинних стінок.

На відміну від кальцію, магній переміщується від старих органів рослини до нових швидкозростаючих частин – повторно використовується рослиною. Тобто разом з фосфором він міститься головним чином в зростаючих частинах і насінні рослин. Найбільший вміст магнію в вегетативних органах рослин відзначається в період цвітіння. Після цвітіння в рослині різко знижується кількість хлорофілу, і відбувається відтік магнію з листя і стебел в насіння, де утворюються фітин і фосфат магнію. Магнію в насінні більше, а в листах менше, ніж кальцію. Недолік магнію різкіше позначається на врожаї насіння, коренів і бульб, ніж соломи або бадилля.

При нестачі магнію:

– Посилюються окислювальні процеси, зростає активність ферменту пероксидази, знижується вміст інвертного цукру і аскорбінової кислоти.

– Пригнічується розвиток кореневої системи і засвоєння поживних речовин і вологи з грунту.

– Посилюється чутливість рослин, до впливу сонячних променів. В результаті незатребувані в процесі фотосинтезу електрони утворюють так звані вільні радикали, які пошкоджують клітинні тканини.

– Якщо грунти схильні до підкислення, існує проблема вивільнення рухомого алюмінію, який надає шкідливий вплив на сільськогосподарські культури.

На кислих грунтах недолік магнію у деяких культур (томат, капуста, кукурудза та ін) може виявлятися також у вигляді ознак фосфорного голодування.

– Виникає міжжилковий хлороз, некроз нижнього старого листя, слабкий розвиток плодів і як наслідок – низький врожай.

Надлишок же магнію може знизити засвоєння Ca, K, і Mn.

Ціна магнієвої селітри (нітрату магнію, магнію азотнокислого) визначається ринковим сезонним попитом. Тому купити селітру магнієву по більш низькій ціні можливо в міжсезонний період.