Калій хлористий, хлорид калію, калію хлорид (60%)
Зовнішній вигляд: спресовані гранули неправильної форми сірувато-білого або різних відтінків червоно-бурого кольору або великі кристали сірувато-білого кольору.
Використовується в основному в сільському господарстві як мінеральне добриво, частина переробляється на їдкий калій, бертолетову сіль, вуглекислий калій і ін з’єднання, що застосовуються в різних галузях промисловості: скляній, парфумерній, лакофарбовій, шкіряній, фармацевтичній та ін.
Калій хлористий – найпоширеніша форма калійних добрив, придатна для застосування під всі основні сільськогосподарські культури – зернові, овочеві, кормові, плодово-ягідні. До переваг калію хлористого відноситься висока концентрація поживної речовини, легка засвоюваність калію рослинами.
Калійні добрива – джерело доступного для рослин калію, без якого рослини не в змозі нормально рости і плодоносити. Калій також дає рослинам те, що не в змозі дати інші поживні речовини. Практично всі фази росту і дозрівання рослин залежать від забезпечення їх калієм. Калійні добрива можуть безпосередньо вноситися в землю або ж механічно або хімічно змішуватися з іншими поживними речовинами.
Калій хлористий є виключно важливим за своєю функціональністю мінеральним калійним добривом, калій учасник основних процесів росту рослини. Споживання калію рослинами у мінеральному живленні значно більше, ніж інших елементів, особливо це стосується сільськогосподарських культур, які утворюють велику кількість цукру, крохмалю, жиру, в них частка калію становить до 8%.
Калійні добрива знижують відсоток надходження нітратів і радіонуклідів, сприяють кращому засвоєнню азоту, утворенню білка і т. д. Слід зазначити також, що застосування калійних добрив є потужним фактором росту кореневої системи, особливо у плодових дерев і ягідних чагарників.
Найбільш вимогливі і дають найбільш високий ефект від застосування калію хлористого наступні культури культури – картопля, цукровий буряк, ячмінь, соняшник, гречка, просо, деякі види овочів.
Багаторічні агрохімічні досліди в залежності від типу грунтів і погодних умов виявили наступні показники прибавки врожаю при внесенні калію хлористого: по картоплі 25 – 120 ц / га, кормових буряків 50 – 210 ц / га, озимої пшениці 3 – 7 ц / га, ячмінь 3 – 8 ц / га.
Хлористий калій отримують з руди в шахтах, що знаходяться глибоко під землею, або ж з закачуваних під землю розсолів, за допомогою розчинення та подальшої переробки на поверхні. У своєму готовому вигляді хлористий калій являє собою гранульований мінерал різного розміру та об’єму. Його колір варіюється від білого до червонувато-рудого, в залежності від залишку в ньому після переробки оксидів і гідроксидів заліза і глинистих мінералів.
Рекомендовані норми внесення:
Хлористий калій і калійні солі містять велику кількість хлору, а тому їх рекомендується вносити в грунт з осені.
Хлор вимивається опадами, а калій добре поглинається грунтом. На грунтах з достатнім запасом вологи калійні добрива можна вносити і рано навесні під обробіток грунту, а також у вигляді підживлень. Середня норма внесення хлористого калію під осінню обробку для овочевих культур 100-200 г на 10 кв. м, при підкормках. рано навесні 25-35 г. При повторній підгодівлі більш дорослих рослин дозу збільшують удвічі. Норма внесення калійних солей в півтора-два рази більше, ніж хлористого калію. Змішувати ці добрива можна з усіма азотними, фосфорними та іншими добривами, але незадовго до внесення в грунт. Під картоплю і помідори добрива з вмістом хлору вносити не рекомендується.
Не утворює токсичних сполук на повітрі, негорючий, пожежо-і вибухобезпечний.
Поставка хлориду калію здійснюється залізничним і автотранспортом в розфасованому вигляді – в мішках або в м’яких контейнерах типу «big-bag». Ціна хлорид калію визначається ринковим сезонним попитом. Тому купити хлористий калій по більш низькій ціні можливо в міжсезонний період.